Saturday, September 12, 2009

Vesi

On palju kuulujutte kui palju vett peaks päevas tarbima. No täiskasvanu vajab päevas vett 28-38 ml kehakaalu kg kohta. Kuid meeles peab pidama seda, et toidust ja muudest jookidest saame ka vett (muideks, kohvi on vett väljutava toimega, nagu ka alkohol). Väiksed lapsed vajavad rohkem vett ja samuti vanurid peaksid päevas 3-4 klaasi vett jooma, kuna neil võib väga lihtsalt varjatud veevaegus tekkida.
Praegu on väga popid mineraalveed, kuid mis on mineraalvesi? Geoloogiliselt on see põhjavesi, millel on mineraalsoolade, gaaside, mikroelementide, orgaaniliste ühenidte jms. rohke sisalduse või muude omaduste tõttu ravitoime. Nt rauarikast mineraalvett kasutatakse (vannidena) kehvveresuse ja menstruatsioonihäirete korral, sulfiidide ja kloriidide rikas mineraalvesi on näidustatud seedeelundite, sapi- ja kuseteede, maksa- ja neeruhaiguste korral jne. Kuid nüüdisaegne toiduainete tehnoloogia on mineraalvee mõistet laiendanud, lugedes mineraalveteks ka nõrga soolsuse, ravitoimeta ning kunstlikult valmistatud veed. Kunstlik mineraalvesi koosneb joogiveest, millele on lisatud looduslikku sooladerikast vett, merevett, erinevaid mineraalsooli ja CO2.

Kõrge vererõhuga inimesed peaksid vältima naatriumirikaste (sisaldus üle 200 mg/l) mineraalvee joomist (liigne Na ähvardab organismi tursete ja geneetiliselt eelsoodumuslikke inimesi ka kõrgvererõhktõvega).
Vesi on küll tervislik, kuid kestev väga rohke ülemäärane vee trabimine koormab südant ja neerusid.

Zilmer, M., Kokassaar, U., Vihalemm, T. "Normaalne söömine"

No comments: