Thursday, July 2, 2009

Norma Khouri "Kaotatud au"



Eile lõpetasin Norma Khouri "Kaotatud au" lugemise. Kogu see reaalsus ja tõsidus lisab sellele raamatule nii palju juurde. Sama sarja (Valge raamat) teisedki raamatud on ääretult head, kuigi ma olen vaid ühte teist raamatut sellest sarjast lugenud. Veidi sisust.
Raamatukoi kirjutab nii:
Dalia oli noor ilus araabia muslimineiu, kes elas koos perega Jordaania pealinnas Ammanis. Kahekümne viie aastasena armus ta ootamatult katoliku usku kuningliku armee majorisse Michaelisse. Muhamedlannal on keelatud katoliiklasest mehega suhelda, Dalia teadis, et keelust üleastumine maksab talle elu. Dalia ja tema sõbratar Norma, kes pidasid koos juuksurisalongi, sepitsesid salaplaane, kuidas armastajad saaksid kohtuda. Dalia ja Michael jäid ainult paaril korral kahekesi, nende vahekord oli täiesti puhas ja siivus. Ehkki nad segasid hoolega jälgi, hakkas Dalia vend midagi kahtlustama ja Daliat haaras hirm saatuse ees, mis võis neile kõigile osaks saada.
---
Hirmus on see kuidas au mõrvad on endiselt nii päevakajalised. Mehi, kes on au nimel mõrvanud, koheldakse hästi. Enamasti nad maksavad kautsjoni ja käivad kohtu ees, kus nende tegu kiidetakse takka. Naissoost isikul piisab vaid võõra meesterahvaga paar sõna vahetada, kui teda võidakse sündsusetus käitumises kahtlustada ja seeläbi perekonna meessoost isikud kaitsevad pere au. Väga kahju.
Nimetatud raamatki lõppeb au mõrvaga. Aga vähemalt Dalia sai kogeda midagi, millest paljud Jordaanlannad oskavad vaid unistada.

No comments: