Monday, July 13, 2009

Pohmaka teke

Peale alkoholi joomist, veres olev alkohol põhjustab vasopressiini (antidiureetiline hormoon) tootmise blokeerimist. Vasopressiinita saadetakse vesi tagasi imendumata neerudest otse põide (sellepärast peabki alkoholi tarbides tihti wc-d külastama).
Uuringute kohaselt juues ära 250 ml alkoholi siis "viskab" keha välja vastavalt 800-1000 ml vett. Diureetiline toime väheneb kui ka alkoholi kogus veres väheneb, kuid järeltoimed põhjustavadki pohmaka.
Kõva joomingu järgsel hommikul saadab keha igasuguseid signaale teatamaks, et vajab vett. Nt kuiv suu. Peavalud tekivad sellest, et organid üritavad veekaotust tasa teha varastades vett ajust, põhjustades aju suuruse vähenemise ja tõmmates membraane, mis ühendavad aju koljuga, mis omakorda viib valuni.
Tihe urineerimine väljutab ka sooli ja kaaliumi, mis on vajalikud närvide ja lihaste korralikuks funktsioneerimiseks. Alkohol hävitab keha glükogeeni varusid, muutes glükogeeni glükoosiks ja saates selle uriiniga kehast välja. Glükogeeni vähesuse tõttu tunnemegi hommikuti nõrkust ja väsimust.


http://health.howstuffworks.com/hangover.htm

No comments: