Thursday, July 16, 2009

Vikerkaar

Pärast vihma rõõmustab värviline kaar ikka meie silmi. Kuid mis on vikerkaar? Miks see on ringikujuline ja kindla värvijärjestusega?

Tegemist on optilise nähtusega, millel on kindel värvide järjestus - vastavalt lainepikkuse kahanemisele: punane, oranž, kollane, roheline, sinine, tumesinine, violetne. Seega seitse värvust, kuid need pole sageli kõik korraga selgesti eristatavad, vaid üks või teine värvus võib-olla ülekaalus (erandid kinnitavad reeglit - vt http://www.24tundi.ee/?id=140617). Värvide jaotusel on ka sünoptiline väärtus - kui punase värvuse osakaal vikerkaares suureneb, võib oodata ilma halvenemist. Lihtsalt suurem punase värvuse osakaal ei tähenda midagi, vaid loeb selle osakaalu muutus. See on seletatav vihmapiiskade suuruse muutumisega.

Vikerkaart näeme maa pealt alati kaarena, see tähendab ringi sektorina. Tegelikult on vikerkaar ringikujuline, kuid alumine osa jääb silmapiirist allapoole. Seega - kõrgemast kohast või lennukist vaadates saab näha vikerkaart ka täisringina: vt nt https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixPRKhyvlwdkHPoQaOx2jyk3eNzbywCNGJmD0dzpuQz7Zj0XZSQY0AeoykKOX3utGc46zskbcOsDVsNZ9JYtMAzzv4w2lvLFFxHgDmG-Vn91n-zoIBRNaSw2D_7hBvV3axoIziHZW0DNM/s400/fullCircleRainbow.jpg Kui päike asub kõrgemal kui 42 kraadi, ei saa vikerkaart maa lähedalt üldse näha, seega on vikerkaar juuni-juuli südapäeval Eestis nähtamatu, sest jääb allapoole horisonti. Kuskil kõrgemal seistes näeksime siiski pisut vikerkaare ülemist osa.


Lõigud Horisondi teadusblogist- http://www.horisont.ee/node/1168
Autor Jüri Kamenik

No comments: