Tuesday, March 17, 2009

NaCl

Iowa ülikoolis tehtud uuringu kohaselt muutuvad NaCl,inimkeeli soola, puuduses vaevlevad rotid loiuks, nad ei tee asju, mida nad tavaliselt naudivad. See viis uurijad järelduseni, et soola puudus võib olla seotud mingil määral depressiooniga. Aga see seletaks, miks me tarbime soola üle. Endiselt on sool kahjulik- tõstab vererõhku, on süüdi südamehaigustes jms.
NaCl pole alati olnud nii odav ja kättesaadav. 2000 e.Kr. tõusis soola hind, kuna leiti, et ta on hea säilitusainena. Isegi Rooma sõduritele maksti soolas (inglise keelne sõna salary, palk, tuleb ladina keelsest sõnast, mis tähendab soola). Alles 19.sajandil muutus sool odavaks, kuna olid olemas külmutuskapid.

Mulle isiklikult meeldivad soolased toidud, või noh, kui ma näiteks teen endale tomati-kurgisalatit, siis enamasti kipub ta soolane olema :D Aga ma ei hakka siit mingeid järeldusi tegema :D

(Täisartikkel:
Morris, M.J.; Na, E.S.; Johnson, A.K. Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology & Behavior, 94 (5), p.709-721, Aug 2008, 2008; 94 (5): 709-721)

No comments: